X

Служба Догляду

ua
ru

Хто правий, вчені або діючі Доглядальниці?

Хто правий, вчені або діючі Доглядальниці?
Нещодавно були опубліковані статті про нові дослідження американських вчених з Університету Хопкінса, що стрес від догляду за хворим родичем не призводить до ранньої смерті доглядальника і навіть доводять, що ті, хто доглядають, живуть майже на рік довше.
Так, наводяться статистичні факти, які доводять цю гіпотезу. А саме, в ході дослідження порівнювалася більше 3500 людей, які доглядають за своїми родичами (які виконують функції доглядальниць) і порівнювалися з іншими родичами, які не брали участі в догляді за хворими. Далі їх висновки такі, що на певному етапі дослідження (6 років) родичі-доглядальниці жили на 18% довше, ніж ті, хто не доглядав. Зрозуміло, що в розрахунок бралося безліч поправок.

Додам, що дані дослідження фінансувалися з фондів Національного інституту неврологічних розладів та інсульту, Департаменту охорони здоров'я та соціальних служб. До речі, за оцінками експертів, у галузь за довгостроковим доглядом за хворими у США виділяється 450 мільярдів доларів.

Пропоную провести подібні дослідження і в інших країнах, наприклад в Україні. Хотілося б побачити критерії, механізми, поправки, які приймаються при таких дослідженнях і як їх застосувати до нашого соціуму.

Мій досвід з організації роботи в цій галузі (довгостроковий догляд, допомога доглядальниць хворим людям), також мій особистий досвід і досвід моєї мами по догляду за моїм батьком, доводять зворотнє. У період хвороби (онкозахворювання) мого батька (грудень 2009 р.- лютий 2012 року) я зазначив у собі такі зміни:

1. Довготривалий депресивний стан з усіма витікаючими наслідками.
2. Втрата апетиту і як наслідок ваги.
3. Втрата працездатності.
4. Загострення хронічних захворювань (3 види).
5. Нестабільний психо-емоційний стан.
6. Виснаження моральне і фізичне.

Кожен з цих пунктів можна було б розкласти на кілька підпунктів, але в даний момент суть зрозуміла.  Таке саме можна сказати про стан моєї мами, хіба що ще більш посилений.

Цей приклад - мій особистий досвід і посилатися на інших немає необхідності. Таких прикладів, як мій можна навести дуже багато, я впевнений, що їх тисячі. Будь-яка людина, то це родич-доглядальниця, то чи професійна доглядальниця потрапляють в заручники важкої і фізично і морально-стресової ситуації. І нехай хто-небудь з дослідників прийдуть до доглядальниці і скажуть, що це тобі на благо, будеш жити довше.
Додати відгук
Ім`я
Ваш відгук